Jobb és Bal

Jobb és Bal

Tibi atya "Hát téged meg ki kérdezett?" könyvéről, és a brand hatásáról. Plusz: A „közép” mint politikai kultúra kialakulása.

2021. július 05. - hasznaldmindkettot

veg.pngEz a könyv egy rettentő jó bevezető a fiataloknak arra, hogy hogyan legyenek tudatos gondolkodók, avagy polgárok.
Tóth Máté által vitt brandet lehetne úgy is hívni, hogy Puzsér 2.0. Közös jellemzőik: olvasmányos írás, a politikai kettéosztottság meghaladása, bulvár, média, politika, és egyéb területek rendszeres erkölcsi tetemrehívása. (Függetlenül. Az alapvető értékek mentén.) Az szerintem tényszerűen kijelenthető, hogy a cikkeiben, publicisztikáiban több erő, kreativitás, tartalom van, mint Magyarország vezető közéleti lapjainak publicisztikáinak hatalmas részében. Tibi atya ideológiai beállítottságát úgy jellemezném, hogy konzervatív-liberális. Erősen megtalálhatóak az írásaiban a Puzsér-Schiffer András-i, vagy akár a Jordan Peterson-i gondolatok. Ezt a könyvet azért is nevezném a "közép kiskátéjának", mert a legalapvetőbb dolgokat, mint a tudatos gondolkodás, szociális média kezelése, és a "post truth" világban segít megtalálni az utat vissza az alapvető értékeinkhez. A könyvet az útkereső fiataloknak ajánlanám, szerintem ez a könyv a 15-25 éves fiatalok számára lett pozicionálva. Nagyon sok új dolgot nem fogsz találni benne, ha tudatosan éled az életed, és már tisztában vagy az élet girbe-görbe furcsaságaival. 
De tudom ajánlani másoknak is elolvasásra, mert a könyv egy értelmes Y generációs kisebb-átfogó értelmezése a mai világról, és az idősebbek is találhatnak benne egy-két új hasznos információt.
tibiatya1838_kicsi_focuspointcut_600100010x314100010.jpg
                                            Tibi atya szerkesztői csoport egyik vezető arca: Tóth Máté  Fotó: Sióréti MN

A jövő alakulása a fiatalok gondolkodásának mentén fog változni. A brandnek több mint 1,2 milliós elérése van, és ezek nagy részben fiatalok. A közép egyik legmeghatározóbb alakja, Schiffer András, azért lépett vissza, mert nem volt mögötte meg az értelmiségi bázis, a hálózat, a tömeg, a szavazók. Tibi atya a népszerűségét a jó ügy érdekében, rettentően jól használja. Hatékonyan érvel a 30 éve tartó politikai összevisszasággal szemben, és meglepően pontos társadalomkritikai diagnózisai vannak. Tibi atya online tevékenysége egy elég erős motorja lehet a közép mint politikai kultúra meggyökerezésében.
sdsd.png
                                                                                          2021.06.27-ei állapot

2022-ben ennek a kultúrának a megerősödése megkérdőjelezhetetlennek tűnik. Schiffer András körei, Lányi András, Sólyom László, Kukorelly, FAM, Puzsér, de már egy erős ismertséggel rendelkező Vona Gábor is teljes mellszélességgel ezt az irányt látszik követni. (A kulturális térből érkező "fókuszcsoport" arca is berúgta az ajtót a nagyon erős kulturális kritikáival. Puzsér v.3 egy eléggé degradáló nevesítés rá, de az intellektuális szintet tekintve, a valós polgári attitűd képviseletében, és kritikai élességét tekintve, mindenképpen minimum egy szinten van vele...) Ennek a "hálózatnak" jelenleg ők a főbb arcai, de többek között még ide sorolható Pottyondi Edina, a Szélsőközép szerzői gárdája, az Azonnalin is nagyon sok jó "tollú" újságíró van, akik értik a valódi rendszerváltáshoz szükséges kiindulópontokat stb. Mint kb. minden irányzat, ez is alulról nyitott, és én eléggé sok szimpatizáló, vagy akár csatlakozni vágyó embert látok. A növekedési potenciál mindenféleképpen benne van.
nevtelen.png77777.pngaaaaaaaaaa.png
A közép mint politikai spektrum lefedésére talán az LMP volt az eddigi legjobb próbálkozás. (Ám a jobboldalon is volt egy ilyesfajta próbálkozás, lásd: Vona Gábor Jobbik, ugyanilyen sikerekkel...) Mondjuk az LMP 2009-es megalakulásakor erősen benne volt a levegőben „az új SZDSZ”-es hangulat, és így a későbbi pártszakadások jobban megérthetőek. A középre nyitás, a Fidesz, vagy a bizonytalan, esetleg a nem szavazók meggyőzése háttérbe szorult sokak számára a pártban, a balos identitásuk megélésének, és az orbáni hatalom mindenféleképpen való leváltásának kárára.
A schifferista önállóságot képviselő egységnél a Nem lépünk választási szövetségre a 2010 előtti világgal sem. Ezzel a nulla önreflexióval rendelkező világgal szemben is jöttünk létre.” ütközés után bizony nem sok ember maradt meg. Schiffer András is elismerte, hogy egy világosabb agendával-célokkal rendelkező közösséggel kellett volna neki indulni, ahol pl. a régi korrupt hatalom legitimálása, restaurálása, és újra hatalomba emelése nem elfogadható.
Egy egységesebb, lecsiszoltabb, érthetőbb, az elmúlt 30 év politikáját valóban meghaladó imázzsal kell nekivágni.
Ez a távolabbi jövő zenéje, de egy esetleges "középként" értelmezhető párttá alakulásnál világosan kell látszódnia, hogy egyáltalán nem út a kétosztatú politikai lövészárkokba ugrálás, és erősebben kell szűrni az efajta haszonlesőket, nem úgy, ahogy az LMP-ben ezt 2009-ben nem tették meg. De ez legyen majd már a jövőbeni felső vezetés gondja...

Ezt a kisebb írást csak kis összegzésként írtam meg 
a középről, és a hozzákapcsolható értelmiségi közegről, mert ez a „fideszatyázás”, meg a „pancsoltszesztvízjellelellátózás” olyan körökben is megy, ahol magasabb szellemi színvonalat várnék el. Sokan nem is érzékelik az orruk előtt kialakuló új politikai spektrumot. Igen, a fentebb megnevezett embereknek több témában eltérő véleményük van. De a GyurOrbán, vagyis a csendes polgárháború kibeszélésében, megoldásában, meghaladásában, a valódi polgári kultúra erősítésében, a tudatos gondolkozás favorizálásban, a rendszerváltással való valódi szembenézésben stb. mindenképpen egyetértenek. Lényeges, hogy autentikusan kérik számon az erkölcsi-szellemi és minőségi elveket az élet különböző területein a lényeglátó/értelmes és átfogónak mondható társadalomkritikai megállapításaikkal. (Igen, még egy Vona Gábor is, akinek "megüdvözülése" nekem teljesen őszintének tűnik.)

Ui. Tibi Atyáról: Ezt a "
jajj a fiataloknak promózza az alkoholt" álnaivitást hagyjátok meg a KDNP ifjúságitagozatának. (Ez a „fiataloknak való alkohol targetálás” amúgy sem igaz: „5+1 hazugság, amit az Index ír rólam".) Meg ezt a "jajj külföldi mémeket fordít le", még így is inkább a színvonalasabb magyar mém oldalakhoz sorolható be... Ám összhatást tekintve ez a részeges-pedofil-pap mint brand „arc” választás szerintem is eléggé igénytelen. (Értem, hogy darkhumorból építették fel a brandet, de napszemüvegben pohárból bort ivó pap baszomnagy logója a belváros közepén szerintem meglehetősen ciki.) Ettől függetlenül látom a mögöttes igényes tartalmat, és azt, hogy ebből az egész rossz márkakép választásból egy elég jól jövedelmező vállalkozásláncot tudtak felépíteni. Lehet nekik van igazuk. Lehet kritizálni a brandet, lehet a véleményeivel nem egyetérteni, de azt elvitatni, hogy a közbeszédet, és az intellektuális vitákat nem egy minőségibb irányba tolták el, azt nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbesbal.blog.hu/api/trackback/id/tr7516613356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2021.07.07. 08:42:21

Oké, odáig bírtam olvasni, hogy elkezdi ajnározni Tibi atyát. Tibi atya a legalja trollkodó ostoba falusi tahó szintje, csak azért nyomja a kreténséget, hogy futtassa a bizniszét, aki a véleményét kicsit is mérvadónak, érvényesnek tartja, az egy szellemi toprongy, egy ostoba proli.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.07. 09:01:54

A "harmadik oldal" elmélet eleve egy téveszme. Két oldal van, mind a kettő világos programmal.

gmihaly621 2021.07.07. 09:24:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Kérdés, hogy a "középutasok" melyik "része" van "többségben". Ki tudja majd őket a saját javára megszólítani a "két oldal" közül. A baloldal 76 év alatt azért elég nagy "hendikepet" hozott össze, szerintem. Csak nem veszik észre. A 2019-es önkormányzati választás és sok más egéb jelensg mutatja, hogy hogyan éltek vissza az "ellenoldal""galantériájával", "gyengeségnek" értékelvén azt. Mivel ez az "engedékenység" elmúlóban van, sokuk talán belátja, hogy ezt is "elqrták, nem kicsit, nagyon".

Boar. 2021.07.07. 12:12:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Hülye vagy birka.
Szar lehet neked, hogy fekete-fehérben látod a világot. Próbáld meg elképzelni, hogy vannak színek is...

ulpius66 2021.07.07. 12:18:20

@Boar.:

Aki fekete-fehérben látja a világot az heteró.....

Aki szivárványosan látja az buzi!!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.07. 12:24:56

@Boar.:

A világ nem fekete-fehér.

De jelenleg az osrzág előtt 2 út áll, nincs harmadik. S mindkét utatkiválóan képviseli egy-egy oldal. Az, hogy az 2 útnak vannak leágaásai, azaz többféleség, az már más kérdés. De 3. út nincs.

Boar. 2021.07.07. 13:08:44

@ulpius66: Tudtam, hogy rárepülsz a témára.
Nem vagy te látens homoszexuális?
Ja nem...nem látens...
Szar lehet neked orbán seggéből hallgatni ahogy uszít a fajtád ellen...
Mindenesetre a hét leghülyébb hozzászólása már a tied, pedig még csak szerda van.

Boar. 2021.07.07. 13:09:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Hülyeség. Sok út van. Némelyik döcögős, némelyik véres. Majd kiderül, melyikre lépünk rá.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.07. 13:49:06

@Boar.:

Most csak 2 út van, aztán persze, ha rajta vagy valamilyeken, ott már vannak apróbb eltérések.

ulpius66 2021.07.07. 14:00:08

@Boar.
"Nem vagy te látens homoszexuális?
Ja nem...nem látens..."

A ballibsik mióta baszogatják a buzikat?
(avagy az ÚJ BALLIBSI ELLENSÉG A BUZIK??????)

ulpius66 2021.07.07. 14:02:56

@Boar.: Te eddig a zsidók és a cigányok faszát szoptad..... ennek sajna vége lett, most a migráncs niggerek és a buzik faszát szopod!

EGÉSZSÉGEDRE!!!

A Dundee 2021.07.07. 14:05:11

Ne szépitsük - ez a csávó egy okoskodó tajparaszt türhö. A stilusa és a hangneme teljes mértékben oda való, ahova tartozik: a kocsmába. Az övé nem intelligens, mérvadó vélemény, hanem féligazságokbol összeszedett, valós tudást nélkülözö sekélyes, agressziv "ész"-osztás. Teljesen felesleges ebbe többet beledumálni, mert nincs benne több: csak egy újabb nagypofáju (wannabe) megmondóember a sorban oda, ahol ilyenekre amúgy semmi szükség nincs, mert van már elég. Marketingnek mondjuk nem rossz, de ennyi - ne akarjuk többnek látszatni mint ami.

ulpius66 2021.07.07. 14:05:21

@Boar.:

Orbán egy büdös cigány, én egy büdös buzi vagyok!

Gratulálok!

EZ AZ IGAZI BALLIBSI KULTÚRA!

chrisred 2021.07.07. 14:09:53

"A közép mint politikai spektrum lefedésére talán az LMP volt az eddigi legjobb próbálkozás."

De hiába volt a legjobb, ha egyszer csak a városokban tudtak a létezéséről.

Boar. 2021.07.07. 14:14:02

@ulpius66: Elgurult a gyógyszered kishülyém?
Vagy meleged van orbán valagában és kijöttél egy kicsit hűsölni?
Rábasztál, itt kint is kánikula van...
Ne a neten lógj, inkább menj le a kamionparkolóba, segíts anyádnak felhozni a szatyor krumplit amit a gumi nélküli análért kapott a török sofőröktől...

ulpius66 2021.07.07. 14:25:22

@Boar.: Hozzászólásaidból egyértelműen kiviáglik, hogy JÓ BALLIBSI MÓDJÁRA TE IS ÚTÁLOD, GYŰLÖLÖD A BÜDÖS ZSIDÓKAT, A BÜDÖS CIGÁNYOKAT, A BÜDÖS MIGRÁNCSOKAT ÉS A BÜDÖS BUZIKAT!

HIÁBA NO, ILYENEK VAGYTOK TIK BALLIBSIK!

ulpius66 2021.07.07. 14:26:37

@Boar.:

Aztán meséljél mán!

Mért gyűlölöd pl. a buzikat!

ulpius66 2021.07.07. 14:31:35

@Boar.: Nálatok ballibsiknél "szitokszó" lett a buzi???????

Mán csak azért kérdem, mert rám a "legnagyobb ellenségedre" mondtad azt, hogy büdös buzi!!!!!!!

Boar. 2021.07.07. 14:38:23

@ulpius66: Sokat képzelsz magadról kicsihülyém. Nem vagy te "legnagyobb ellensége" senkinek csak egy szánalmas kis szarcsimbók ami kilóg orbán seggéből...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.07.07. 18:08:05

Ajaj! Ha Tibi atya, Puzsér és a Szélsőközép az új polgári centrum, akkor nagy bajban vagyunk. Az a baj, hogy mind a három igen erősen minőségdeficites. Ezekkel az arcokkal semmivel nem fog emelkedni a színvonal, pedig nincs magasra téve a léc...

lobaszopiatej 2021.07.07. 20:53:34

Ki az a pedofil Tibi atya?

Andy73 2021.07.08. 09:18:40

A politikai közép szép fogalom, sokan azt célozzák meg, de kevesen vannak ott. Valójában mindkét tábor a teljes spektrumot igyekszik lefedni, az ellenzék is a szélsőbaltol a szelsojobbik tart, és a kormánypártok politikája is tartalmaz baloldali és jobboldali elemeket is. A poszt trolljai kielegithetnek egy réteg igényt, de nem széleset.
süti beállítások módosítása